Мещица

Мещичка каварма

Продукти:

сланина, свинско месо, зеленчуци от туршия, праз, сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

Сланината се нарязва на дребни парчета и се изпържва до златисто в по-дълбок съд. Добавят се последователно нарязаното свинско месо, нарязаните зеленчуци от туршия, нарязаният на дребно праз и малко сол на вкус. Ястието се вари до пълната му готовност, като на няколко пъти се разбърква. Яде се по Коледа след заколване на прасето.



Мещичко пържено с урда (извара) и щавел

(лапад)

Продукти:

извара, лапад, праз, яйца, мазнина, сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

Празът се нарязва на дребно и се запържва в мазнината. Слага се нарязаният и посолен лапад, който също се изпържва добре, добавят се изварата и разбърканите предварително 4-5 яйца. Ястието се пържи още 5-6 мин. По желание може да се приготви и без яйца.



Печено на книга яйце

Продукти:

яйце, щипка сол

 

Начин на приготвяне:

Върху печката се слага хартия за печене и върху нея се счуква яйцето, поръсва се със сол и леко се разнася жълтъкът от средата на яйцето към краищата, пече се 4-5 мин. Печените яйца се приготвят най-вече за децата в семейството.



Kaчамак със сирене

Пролетна лютеница

Мещички козиняк

Морузница

Лятна клин чорба

Благ (захарен) чукундур

Кисело мляко и урда






		

Други интересни места и рецепти

Трекляно

Оцет Продукти: 1 краставица, 4–5 сухи чушки, праз лук (бялата част), вода, оцет, 1 ч. л. захар, олио, сол   Начин на приготвяне: Краставицата и …

Долно Дряново

Зарастник Продукти: царевично брашно, праз  лук (може да бъде само с праз, кромид или зеле, а може и комбинация от трите продукта), вода, сол   …

Голица

Булгурен зельник Продукти: За тестото: бяло брашно, вода, сол За плънката: булгур, сирене, мас   Начин на приготвяне: С брашното, водата и солта се замесва тесто. От …