Покриварник (Коприварник)
Продукти:
- за плънката: коприва, кисело мляко, сирене, яйца, брашно, олио
- за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая
Начин на приготвяне:
Измитата коприва се нарязва на дребно и се попарва с вряла вода. Изцежда се и към нея се прибавят киселото мляко, сиренето, яйцето, малко брашно и олио. Върху намаслена предварително тава се слага една разточена кора от тесто, върху нея се изсипва приготвената смес и се завива от всички страни с кората. Около нея се нареждат и другите кори, свити на руло, които преди това са поръсени с малко мазнина, яйце и сирене. Най-отгоре се покрива с още една разточена кора и се пече в умерена фурна. В по-старо време коприварникът се е приготвял в подница под връшник.
Гювеч
Продукти:
картофи, кромид лук, червени домати, чушки, ориз, месо, сол, вода, олио
Начин на приготвяне:
Лукът леко се запържва и задушава в мазнина. Към него се прибавят обелените и нарязани на кубчета картофи, нарязаните червени домати, чушките и оризът. Слага се олио, сол на вкус и две чаши вода. Ври на бавен огън под връшник. Гювечът може да бъде приготвен и с месо, което трябва да е предварително сварено или изпържено.