Русе

Чесново

Продукти:

домашна кокошка, чесън, оцет;

 

Начин на приготвяне:

Кокошката се сварява. Към бульона се прибавят чесън и оцет. Вари се до получаване на рядка манджа.



Копривена каша

Продукти:

коприва (връхчета), лук, пресен чесън, яйца, сирене, червен пипер

 

Начин на приготвяне:

Копривата се сварява и се пасира. Лукът, чесънът и яйцата се запържват. Към тях се прибавя копривата. Поръсва се със сирене и червен пипер.



Печен шаран

Продукти:

шаран, орехи; пръчици от черница за изпичане

 

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства и се пълни с орехите. На дъното на тавата се редят клечките от черница и шаранът се слага върху тях. Изпича се.



Сборенска яхния

Продукти:

овче месо, лук, картофи, домати, целина, джоджен

 

Начин на приготвяне:

Месото се реже на парчета и се слага в тенджера. Прибавят се картофи, домати, целина и джоджен. Всичко се сварява.

Ако се прави с цяла овца (агне) се слага в тава. Запържва се лук, червен пипер и брашно. Месото се подправя, покрива се с разточена тестена кора или листа от хрян и се изпича.



Триеница

Еченица

Прясол

Жътварски таратор

Курбан

Мамалига

Зелен боб




Други интересни места и рецепти

Долна Любата

Попарник (проя) Продукти: 3–5 яйца, 1 ч. царевично брашно, 1 ч. пшенично брашно, малко остро брашно, 1 ч. олио, 1 ч. прясно мляко, бакпулвер, 2 …

Голяма Желязна

Зеленчукова чорба Продукти: киселец, лук, чушка, морков, картоф   Начин на приготвяне: Продуктите се измиват, нарязват и сваряват в тенджера с вода. Свински мръвки с …

Берово

Традиционна даска (дъска) Съдържа: кървавица, пушен колбас, пауфлак, пинджур, айвар, овче сирене, извара, овчи буламач, топло краве сирене   Продукти и начин на приготвяне: Кървавица …