Русе

Чесново

Продукти:

домашна кокошка, чесън, оцет;

 

Начин на приготвяне:

Кокошката се сварява. Към бульона се прибавят чесън и оцет. Вари се до получаване на рядка манджа.



Копривена каша

Продукти:

коприва (връхчета), лук, пресен чесън, яйца, сирене, червен пипер

 

Начин на приготвяне:

Копривата се сварява и се пасира. Лукът, чесънът и яйцата се запържват. Към тях се прибавя копривата. Поръсва се със сирене и червен пипер.



Печен шаран

Продукти:

шаран, орехи; пръчици от черница за изпичане

 

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства и се пълни с орехите. На дъното на тавата се редят клечките от черница и шаранът се слага върху тях. Изпича се.



Сборенска яхния

Продукти:

овче месо, лук, картофи, домати, целина, джоджен

 

Начин на приготвяне:

Месото се реже на парчета и се слага в тенджера. Прибавят се картофи, домати, целина и джоджен. Всичко се сварява.

Ако се прави с цяла овца (агне) се слага в тава. Запържва се лук, червен пипер и брашно. Месото се подправя, покрива се с разточена тестена кора или листа от хрян и се изпича.



Триеница

Еченица

Прясол

Жътварски таратор

Курбан

Мамалига

Зелен боб




Други интересни места и рецепти

Шипково

Копривена каша Продукти: коприва, пресен лук, сланина, пресято брашно, вода, червен пипер (по желание), сирене (за поръсване)   Начин на приготвяне: В тенджера се слага …

Трън

Покриварник (Коприварник) Продукти: за плънката: коприва, кисело мляко, сирене, яйца, брашно, олио за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая   Начин на приготвяне: Измитата коприва се нарязва …

Хисаря

Биди Продукти: брашно, вода, 500 г кисело мляко, сода за хляб,1 яйце, сол, парче сланина   Начин на приготвяне: В дълбока купа се разбъркват водата …