Русе

Чесново

Продукти:

домашна кокошка, чесън, оцет;

 

Начин на приготвяне:

Кокошката се сварява. Към бульона се прибавят чесън и оцет. Вари се до получаване на рядка манджа.



Копривена каша

Продукти:

коприва (връхчета), лук, пресен чесън, яйца, сирене, червен пипер

 

Начин на приготвяне:

Копривата се сварява и се пасира. Лукът, чесънът и яйцата се запържват. Към тях се прибавя копривата. Поръсва се със сирене и червен пипер.



Печен шаран

Продукти:

шаран, орехи; пръчици от черница за изпичане

 

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства и се пълни с орехите. На дъното на тавата се редят клечките от черница и шаранът се слага върху тях. Изпича се.



Сборенска яхния

Продукти:

овче месо, лук, картофи, домати, целина, джоджен

 

Начин на приготвяне:

Месото се реже на парчета и се слага в тенджера. Прибавят се картофи, домати, целина и джоджен. Всичко се сварява.

Ако се прави с цяла овца (агне) се слага в тава. Запържва се лук, червен пипер и брашно. Месото се подправя, покрива се с разточена тестена кора или листа от хрян и се изпича.



Триеница

Еченица

Прясол

Жътварски таратор

Курбан

Мамалига

Зелен боб




Други интересни места и рецепти

Брезе

Чучево Продукти: 500 г кисело мляко, червена чушка, сирене (или извара), олио, люта чушка (или чили), сол Начин на приготвяне: В киселото мляко се нарязва …

Синапово

Празнична питка със сусам Продукти: брашно, сода за хляб, мая, вода, сол, жълтък, сусам.   Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Добавят се содата и …

Гумощник

Сватбарско жито Продукти: грухано жито, прясно мляко (може само краве, може и смес от овче или козе), краве масло, свинска мас, олио, брашно, карамелизирани орехи, …