Устрем

Заешка каплама

Продукти:

заек, лук, домат, сушени сини сливи или други сушени плодове, червен пипер, чесън, олио, черен пипер, дафинов лист, 1 ч. ч. вино, сол.

 

Начин на приготвяне:

Заекът се нарязва на порции и месото се запържва. Запържва се и ситно нарязаният лук. Прибавя се малко домат или доматен сок. Сипва се запържен в олио червен пипер. Добавят се сушени сини сливи или други сушени плодове. Слагат се цели главички чесън. Поръсва се с черен пипер, слага се дафинов лист и накрая се сипва вино. Ако яденето е рядко, може да се прибави размито във вода брашно.



Кавръм (млечна баница)

Продукти:

брашно, сода за хляб, оцет, сол, олио, сирене, захар, прясно мляко.

 

Начин на приготвяне:

Замесва се обикновено тесто, което се разточва на кори. Всяка кора се намазва с малко олио и върху нея се натрошава сирене. Навива се на руло и после на охлюв. Пече се. След като изстине, се залива с малко вода, а след това с горещо мляко, което може да е подсладено.



Трахана

Продукти:

брашно, червени чушки, сминдух, крива мерудия, квас.

 

Начин на приготвяне:

Чушките се почистват от семето и се сваряват заедно с подправките. Когато се сварят много добре, се изстискват и се оставя само чорбата. В брашното се слага квас, мая от предишна трахана, сипва се сокът от чушките и се замесва тесто, което се остава да втасва, докато стане леко кисело, може и 2 дни, може повече в зависимост от температурата. Тестото се накъсва на малки парченца и се оставя да изсъхне на закрито. Траханата се съхранява в памучни торбички. Използва се като тестена добавка към различни ястия.



Кафе

Други интересни места и рецепти

Срем

Зелник Продукти: брашно, 1 ч. л. сол, олио, оцет, яйце, пресен лук, лапад, ориз или булгур, джоджен, яйца, сирене.   Начин на приготвяне: Брашното се …

Петрич

То́пена манжда

Цариброд

Задушено Перашки (великденски яйца) Овченик Пестил Скроб Качамак Горубийе