Тополовград

Тракийска туршия

Продукти:

зеле, моркови, чушки, гулия, целина, вода, едра сол.

 

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се нарязват и нареждат в дълбок съд. Долива се вода – на литър вода се слага 1 лъжица едра сол. Най-отгоре се слага целина и всичко се притиска с венче от лозова пръчка. Туршията се претака неколкократно.



Зелник

Продукти:

брашно, сол, вода, мас или олио, малко оцет, спанак, яйца, сирене.

 

Начин на приготвяне:

От замесеното тесто се разточват 4–5 кори. Спанакът се нарязва и суров се обърква с яйцата и сиренето. Всяка кора се поръсва с мазнина и със спаначената смес. Пече се най-напред отдолу, после се обръща и запича отгоре.



Вино и ракия

Други интересни места и рецепти

Берово

Традиционна даска (дъска) Съдържа: кървавица, пушен колбас, пауфлак, пинджур, айвар, овче сирене, извара, овчи буламач, топло краве сирене   Продукти и начин на приготвяне: Кървавица …

Трън

Покриварник (Коприварник) Продукти: за плънката: коприва, кисело мляко, сирене, яйца, брашно, олио за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая   Начин на приготвяне: Измитата коприва се нарязва …

Голяма Желязна

Зеленчукова чорба Продукти: киселец, лук, чушка, морков, картоф   Начин на приготвяне: Продуктите се измиват, нарязват и сваряват в тенджера с вода. Свински мръвки с …