Тополовград

Тракийска туршия

Продукти:

зеле, моркови, чушки, гулия, целина, вода, едра сол.

 

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се нарязват и нареждат в дълбок съд. Долива се вода – на литър вода се слага 1 лъжица едра сол. Най-отгоре се слага целина и всичко се притиска с венче от лозова пръчка. Туршията се претака неколкократно.



Зелник

Продукти:

брашно, сол, вода, мас или олио, малко оцет, спанак, яйца, сирене.

 

Начин на приготвяне:

От замесеното тесто се разточват 4–5 кори. Спанакът се нарязва и суров се обърква с яйцата и сиренето. Всяка кора се поръсва с мазнина и със спаначената смес. Пече се най-напред отдолу, после се обръща и запича отгоре.



Вино и ракия

Други интересни места и рецепти

Голица

Булгурен зельник Продукти: За тестото: бяло брашно, вода, сол За плънката: булгур, сирене, мас   Начин на приготвяне: С брашното, водата и солта се замесва тесто. От …

Годеч

Погача Продукти: пшенично брашно, мая, яйце, кисело мляко, сол, захар, олио или зехтин   Начин на приготвяне: Пресява се брашното два пъти. Прибавя се сол, …

Тополи

Замесване на сватбарски хляб Продукти: пшенично брашно, 1–2 с.л. захар, ½ мая, хладка вода, сол, олио Начин на приготвяне: Маята се разтваря в хладка вода …