Бесарабия

Роговачки

Продукти:

брашно, яйце, сирене, сол, вода; олио за пържене;

 

Начин на приготвяне:

От продуктите се замесва тесто. Реже се на топчета и се разстила на тънки, кръгли кори. Сиренето се натрошава (настъргва) и се слага в едната половина на роговачката. Двата края се залепят един за друг. Олиото се загрява и роговачките се пържат в него.



Юрдечка (патица) със зеле

Продукти:

патешко месо, кисело зеле, ориз, дафинов лист, черен пипер на зърна, вода

 

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва и леко се сварява. Премества се в тава, където се подреждат ред зеле, ред ориз. Добавят се подправките и се изпича. Преди сервиране се разбърква.

Други интересни места и рецепти

Паскалево

Пипер с прясно мляко Продукти: 10–12 чушки, 1–2 с.л. брашно, 200 г прясно мляко, олио, 1 с.л. червен пипер, сол.   Начин на приготвяне: В …

Бръшлян

Зелник Продукти: за плънката: спанак, 250 г сирене, 5–6 с. л. кисело мляко, 5 яйца, 1 ч. олио за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая   Начин …

Долно село

Попарник Продукти: тиква, царевично брашно, захар, мляко, яйце,  мая, краве масло   Начин на приготвяне: В дълбок съд се слага царевичното брашно. Добавят се маята, …