Голица

Булгурен зельник

Продукти:

  • За тестото: бяло брашно, вода, сол
  • За плънката: булгур, сирене, мас

 

Начин на приготвяне:

С брашното, водата и солта се замесва тесто. От него се разточват кори, които се оставят около 30 мин. да изсъхнат. Върху намазана с мас тавичка се нареждат една по една леко надиплените изсъхналите кори, между които се ръси плънка от предварително сварен и разбъркан с малко разтопена мас булгур и натрошено сирене. Отгоре баницата се покрива с една кора и се слага да се пече върху плочата на печката. След като се опече отдолу, се обръща на кръг, за да се изпече и от другата страна, като тавата отново се намазва с мас. Накрая се полива отгоре с малко вода и натрошено сирене и се оставя 5 мин. да се задуши във фурната. Традиционно този зелник се приготвя на Васильовден, но може да се консумира и в ежедневието.



Червена манджа с агнешко месо

Продукти:

агнешко месо от предната част и от врата на агнето, кромид лук, няколко стръка пресен зелен лук, мащерка, джоджен, червен пипер, сминдух, калофер, сол, вода

 

Начин на приготвяне:

В тенджера се нарязва измитото агнешко месо и се задушава. Към него се прибавят нарязаният на дребно кромид лук, зелен лук и подправките (сол, мащерка, джоджен, сминдух, червен пипер, калофер). Всичко се разбърква много добре и отново се задушава. Накрая се добавя вода, колкото да покрие продуктите и ястието се вари един час на умерена температура.


Млечена пита

Пàреник

Великденски кравай

Втасал пипер



„Георги на Неда думаше“


Петльовден


Ваяци (вайковци, въяци)

…„Пред хана задрънкаха каруци и спряха. Повече от петнайсет-двайсет души селяни влязоха в кръчмата. Само като ги видеше човек, можеше да познае кои отде са. Ето тия с големите калпаци и с червени антерии, мъже едри, космати. Смятат ги малко диви и ги наричат „въяци“, защото говорят с „ва“: „Иване ва!“ „Ела ва!“….

 

 Из „Вечери в Антимовския хан“
от Йордан Йовков

Други интересни места и рецепти

Срем

Зелник Продукти: брашно, 1 ч. л. сол, олио, оцет, яйце, пресен лук, лапад, ориз или булгур, джоджен, яйца, сирене.   Начин на приготвяне: Брашното се …

Смолян

Пататник Продукти: 1 кг картофи, кромид лук, яйца, сирене, черен пипер, сол, 2 разточени кори от тесто, краве масло   Начин на приготвяне: Картофите се …

Трявна

Щирник Продукти: щир (или лапад), пресен лук, 300 г сирене, 500 г кисело мляко, 4 яйца, олио, 1 ч. л. сода за хляб, джоджен, магданоз, …