Момчиловци

Mазани колаци

Продукти:

брашно, 3 яйца, 500 г домашно кисело мляко, олио, краве масло, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1,5 ч.л. сода за хляб, 3–4 капки оцет

 

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се разбиват яйцата с домашното кисело мляко. Добавя се содата за хляб, която предварително е разбъркана в малко кисело мляко, сол и 3–4 капки оцет. Постепенно към приготвената смес се сипва брашното до получаването на гъста каша. Върху намазан с олио сач (или тиган) се сипва с черпак част от кашата, разстила се добре и се пече от двете страни. След изпичането всеки един от колаците се намазва с краве масло. Сервира се по желание със сирене, мед или сладко.



Гол пататник

Продукти:

1 кг стари картофи, олио, сол, джоджен, черен пипер, чубрица

 

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и се настъргват с ренде. Към тях се добавят подправките – сол, джоджен, чубрица и смлян черен пипер. Всичко се разбърква много добре и се изсипва в тава, в която предварително е загрято олио. Покрива се с капак и се пече на умерена температура 15–20 мин. След като се изпече отдолу, пататникът се обръща и се слага да се пече и от другата страна в тавата, като се сипва още олио, но не се покрива с капак, за да се изпари водата. В по-ново време по желание може да се приготви и с яйце, настърган кашкавал или сирене.



Клин

Апраци

Голеник

Рязани колаци


		

Други интересни места и рецепти

Калипетрово

Агнешко с булгур Продукти: за 10–12 порции (една тава агнешко с булгур): прясно агнешко месо, 150–200 г агнешки дреболии, 2 ч.ч. булгур, 1 ч.ч. ориз, …

Шипково

Копривена каша Продукти: коприва, пресен лук, сланина, пресято брашно, вода, червен пипер (по желание), сирене (за поръсване)   Начин на приготвяне: В тенджера се слага …

Еникьой

Кюшелитки и два пъти точено Продукти: брашно, сирене, мас, сол, вода.   Начин на приготвяне: Замесва се тесто от брашно, хладка вода и сол. Разточва …