Момчиловци

Mазани колаци

Продукти:

брашно, 3 яйца, 500 г домашно кисело мляко, олио, краве масло, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1,5 ч.л. сода за хляб, 3–4 капки оцет

 

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се разбиват яйцата с домашното кисело мляко. Добавя се содата за хляб, която предварително е разбъркана в малко кисело мляко, сол и 3–4 капки оцет. Постепенно към приготвената смес се сипва брашното до получаването на гъста каша. Върху намазан с олио сач (или тиган) се сипва с черпак част от кашата, разстила се добре и се пече от двете страни. След изпичането всеки един от колаците се намазва с краве масло. Сервира се по желание със сирене, мед или сладко.



Гол пататник

Продукти:

1 кг стари картофи, олио, сол, джоджен, черен пипер, чубрица

 

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и се настъргват с ренде. Към тях се добавят подправките – сол, джоджен, чубрица и смлян черен пипер. Всичко се разбърква много добре и се изсипва в тава, в която предварително е загрято олио. Покрива се с капак и се пече на умерена температура 15–20 мин. След като се изпече отдолу, пататникът се обръща и се слага да се пече и от другата страна в тавата, като се сипва още олио, но не се покрива с капак, за да се изпари водата. В по-ново време по желание може да се приготви и с яйце, настърган кашкавал или сирене.



Клин

Апраци

Голеник

Рязани колаци


		

Други интересни места и рецепти

Долна Любата

Попарник (проя) Продукти: 3–5 яйца, 1 ч. царевично брашно, 1 ч. пшенично брашно, малко остро брашно, 1 ч. олио, 1 ч. прясно мляко, бакпулвер, 2 …

Устрем

Заешка каплама Продукти: заек, лук, домат, сушени сини сливи или други сушени плодове, червен пипер, чесън, олио, черен пипер, дафинов лист, 1 ч. ч. вино, …

Трявна

Щирник Продукти: щир (или лапад), пресен лук, 300 г сирене, 500 г кисело мляко, 4 яйца, олио, 1 ч. л. сода за хляб, джоджен, магданоз, …