Лучник
Продукти:
- за тестото: пшенично брашно, прясно мляко, кисело мляко, мая, сода, оцет
- за плънката: пресен лук, пресен чесън, киселец, копър, магданоз, ориз, счукани орехи, шарена сланина, сминдух, черен пипер, червен пипер
Начин на приготвяне:
Тестото се замесва и се оставя да втасва една нощ. Разделя се на две топки – едната по-голяма, другата по-малка. Чесънът се запържва, след това се добавят лукът и киселецът и се покриват с капак, за да се задушат. Прибавят се копърът и магданозът. След това се добавят оризът, сланината и орехите. Поръсва се с червен пипер, черен пипер и сминдух. След като плънката се задуши, се разточва по-големият лист тесто и се слага на дъното на тавата. Добавя се сместа и се покрива с по-малкият разточен лист от тестото. Запечатва се по края и се слага да се пече.