Русе

Чесново

Продукти:

домашна кокошка, чесън, оцет;

 

Начин на приготвяне:

Кокошката се сварява. Към бульона се прибавят чесън и оцет. Вари се до получаване на рядка манджа.



Копривена каша

Продукти:

коприва (връхчета), лук, пресен чесън, яйца, сирене, червен пипер

 

Начин на приготвяне:

Копривата се сварява и се пасира. Лукът, чесънът и яйцата се запържват. Към тях се прибавя копривата. Поръсва се със сирене и червен пипер.



Печен шаран

Продукти:

шаран, орехи; пръчици от черница за изпичане

 

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства и се пълни с орехите. На дъното на тавата се редят клечките от черница и шаранът се слага върху тях. Изпича се.



Сборенска яхния

Продукти:

овче месо, лук, картофи, домати, целина, джоджен

 

Начин на приготвяне:

Месото се реже на парчета и се слага в тенджера. Прибавят се картофи, домати, целина и джоджен. Всичко се сварява.

Ако се прави с цяла овца (агне) се слага в тава. Запържва се лук, червен пипер и брашно. Месото се подправя, покрива се с разточена тестена кора или листа от хрян и се изпича.



Триеница

Еченица

Прясол

Жътварски таратор

Курбан

Мамалига

Зелен боб




Други интересни места и рецепти

Старо Железаре

Лучено пиле Продукти: домашно пиле, вода, сол за запръжката: 2 с. л. брашно, олио, червен пипер за овкусяването: счукан чесън, оцет   Начин на приготвяне: Пилето се …

Трявна

Щирник Продукти: щир (или лапад), пресен лук, 300 г сирене, 500 г кисело мляко, 4 яйца, олио, 1 ч. л. сода за хляб, джоджен, магданоз, …

Банат

Пита с джумерки Продукти: пръжки За тестото: мая, брашно, белтък, захар, сол, хладка вода; жълтък за намазване   Начин на приготвяне: Маята се разтваря във водата …