Чесново
Продукти:
домашна кокошка, чесън, оцет;
Начин на приготвяне:
Кокошката се сварява. Към бульона се прибавят чесън и оцет. Вари се до получаване на рядка манджа.
Копривена каша
Продукти:
коприва (връхчета), лук, пресен чесън, яйца, сирене, червен пипер
Начин на приготвяне:
Копривата се сварява и се пасира. Лукът, чесънът и яйцата се запържват. Към тях се прибавя копривата. Поръсва се със сирене и червен пипер.
Печен шаран
Продукти:
шаран, орехи; пръчици от черница за изпичане
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства и се пълни с орехите. На дъното на тавата се редят клечките от черница и шаранът се слага върху тях. Изпича се.
Сборенска яхния
Продукти:
овче месо, лук, картофи, домати, целина, джоджен
Начин на приготвяне:
Месото се реже на парчета и се слага в тенджера. Прибавят се картофи, домати, целина и джоджен. Всичко се сварява.
Ако се прави с цяла овца (агне) се слага в тава. Запържва се лук, червен пипер и брашно. Месото се подправя, покрива се с разточена тестена кора или листа от хрян и се изпича.