Зелник
Продукти:
брашно, 1 ч. л. сол, олио, оцет, яйце, пресен лук, лапад, ориз или булгур, джоджен, яйца, сирене.
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Слага се солта, прибавят се олио и оцет и се чуква едно яйце. Налива се малко вода и се меси меко тесто. Разточва се на две или повече кори, които се запичат. Долната кора е по-дебела и по-голяма от тавата, за да се загърне върху плънката и горната кора. Запържват ес последователно пресен лук, червен пипер, джоджен. Прибавя се предварително попареният лапад. Сипва се малко вода. Добавя се ориз или булгур. Посолява се и се оставя да ври на бавен огън. Може да се добавят яйца и сирене. Плънката се разпределя между корите, като едновременно се ръси и олио. Завършва се с плънка върху горната кора и пак малко олио. Пече се. След изпичането върху зелника се поставя веяна или печена риба.
Чукан лук
Продукти:
чесън, олио, среда от филия хляб, орехи, сол, вода.
Начин на приготвяне:
Чесънът се чука заедно със солта. Отделно се счукват орехи с малко вода. Добавя се хляб и се сипва олио и още вода, докато се получи рядка каша, върху която плуват капки олио. Разбърква се добре и се консумира с парче хляб, натопено в чукания лук.
Боб на цървули
(много стара рецепта)
Продукти:
бакла, лук, брашно, червен пипер, сол, чубрица.
Начин на приготвяне:
Баклата се накисва от вечерта. Почиства се и се запържва с лука. Слага се да ври. Като поомекне, се залива с предварително приготвената запръжка от брашно, червен пипер, сол. Накрая се поръсва с чубрица.
Попара с трахана
Продукти:
трахана, олио, прясно мляко, сол
Начин на приготвяне:
1–2 лъжици трахана се запържват в тиган с олио. Сипва се вода, посолява се. Траханата ври, докато набъбне. Предварително в друг съд се надробяват хапки хляб, които се заливат с уврялата трахана. Съдът се похлупва с капак. След като се задуши, се полива с прясно мляко или със запръжка.
Трахана с камби
Продукти:
3 кг червени камби, 3 кг брашно, сминдух, 3–4 глави лук, чубрица, сол.
Начин на приготвяне:
На дъното на дълбок съд се слага сминдух във формата на венец. Камбите се изчистват и се нарязват на едро. Нареждат се върху сминдуха. Добавя се нарязаният лук. Слага се 1 стрък чубрица и се сипва малко вода. Вари се около час и половина. Като се свари, камбите се изваждат и се обелват от люспите. Омесват се с брашното и тестото се меси продължително време. Траханата се оставя да втаса. Къса се на малко късчета и се оставя да съхне почти цял ден на сянка вкъщи. Стрива се в стените на коритото, докато стане на ситни топчета като кус-кус. Пресява се през едро решето. Суши се още най-малко 15 дена. Съхранява се и при нужда се прибавя към различни ястия.