Узунджовски катмери
Продукти:
пшенично брашно, свинска мас,
сол, вода, мая
Начин на приготвяне:
Пресява се брашното, прибавят се маята, солта и водата. Замесва се тесто, което се оформя на отделни топки. Всяка топка се разточва с точилка, маже се с разтопена свинска мас, навива се на руло от двата края и пак се свива на топка. След това топките се разточват на малки питки, които се пекат и от двете страни в намазан с мас сач.
Качамак
Продукти:
царевично брашно, вода, сол, свинска мас, пръжки.
Начин на приготвяне:
Водата се слага да заври. Прибавя се солта и царевичното брашно, като се бърка непрекъснато докато се сгъсти. Разстила се в тавичка, а отгоре се маже с разтопена свинска мас. През зимата се сервира и с пръжки.