Узунджово

Узунджовски катмери

Продукти:

пшенично брашно, свинска мас,

сол, вода, мая

 

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното, прибавят се маята, солта и водата. Замесва се тесто, което се оформя на отделни топки. Всяка топка се разточва с точилка, маже се с разтопена свинска мас, навива се на руло от двата края и пак се свива на топка. След това топките се разточват на малки питки, които се пекат и от двете страни в намазан с мас сач.



Качамак

Продукти:

царевично брашно, вода, сол, свинска мас, пръжки.

 

Начин на приготвяне:

Водата се слага да заври. Прибавя се солта и царевичното брашно, като се бърка непрекъснато докато се сгъсти. Разстила се в тавичка, а отгоре се маже с разтопена свинска мас. През зимата се сервира и с пръжки.



Баирска манджа

Таратор

Бърканица

Сирене

Триеница

Яхнии






		

Други интересни места и рецепти

Тополи

Замесване на сватбарски хляб Продукти: пшенично брашно, 1–2 с.л. захар, ½ мая, хладка вода, сол, олио Начин на приготвяне: Маята се разтваря в хладка вода …

Широки дол

Киселец у тигань Продукти: киселец, 4 яйца, 100 г сирене, 500 г кисело мляко, олио   Начин на приготвяне: Киселецът се нарязва на дребно и …

Долно Дряново

Зарастник Продукти: царевично брашно, праз  лук (може да бъде само с праз, кромид или зеле, а може и комбинация от трите продукта), вода, сол   …