Жеравна

Гръмната чорба

Продукти:

зелен боб, 1 глава кромид лук, 1–2 картофа, 1 червен домат, вода, сол, копър, 8–10 зелени джанки

 

Начин на приготвяне:

Във вряща вода се слага зеленият боб и се сварява. Към него се добавят нарязаните картофи, кромид лук и червеният домат. Накрая се слагат зелените джанки. Чорбата се овкусява със сол и нарязан пресен копър. Консумира се охладена в горещите летни дни. Местните жители я наричат още „дива чорба“, тъй като е постна (без месо и мазнина).



Старовремска гозба

Продукти:

свинско месо, кромид лук, праз, сушени сини сливи, червени домати, сол, червен пипер, вода, свинска мас

 

Начин на приготвяне:

Свинското месо се нарязва на парчета и се изпържва в свинската мас. Към него се добавят нарязаните на дребно голямо количество кромид лук и праз. След като и те се изпържат, ястието се поръсва с червен пипер и се залива с вода. В него се добавят и сушените сини сливи, които преварително са накиснати, за да омекнат. Накрая се слагат нарязаните червени домати и сол на вкус. Всичко се вари още няколко минути до пълна готовност.







Бахур



Историята на с. Жеравна






		

Други интересни места и рецепти

Банско

Капама Продукти: кисело зеле, цвекло (от буркан, консерва), кървавица, суджук, пилешки бутчета, свински ребра, телешко месо,  шарена сланина,  ориз, черен пипер, кимион, дафинов лист,  вино …

Севлиево

Тиквеник Продукти: тиква, орехи, захар, канела, олио   Начин на приготвяне: Тиквата се почиства от семките, но не се бели. Реже се на парчета. Редят …

Еркеч

Крушен булгур Продукти: сушени круши (сушени сливи, сушени ябълки), булгур, захар   Начин на приготвяне: Крушите се сваряват със захарта. Сварява се и булгурът. Прибавя …