Жеравна

Гръмната чорба

Продукти:

зелен боб, 1 глава кромид лук, 1–2 картофа, 1 червен домат, вода, сол, копър, 8–10 зелени джанки

 

Начин на приготвяне:

Във вряща вода се слага зеленият боб и се сварява. Към него се добавят нарязаните картофи, кромид лук и червеният домат. Накрая се слагат зелените джанки. Чорбата се овкусява със сол и нарязан пресен копър. Консумира се охладена в горещите летни дни. Местните жители я наричат още „дива чорба“, тъй като е постна (без месо и мазнина).



Старовремска гозба

Продукти:

свинско месо, кромид лук, праз, сушени сини сливи, червени домати, сол, червен пипер, вода, свинска мас

 

Начин на приготвяне:

Свинското месо се нарязва на парчета и се изпържва в свинската мас. Към него се добавят нарязаните на дребно голямо количество кромид лук и праз. След като и те се изпържат, ястието се поръсва с червен пипер и се залива с вода. В него се добавят и сушените сини сливи, които преварително са накиснати, за да омекнат. Накрая се слагат нарязаните червени домати и сол на вкус. Всичко се вари още няколко минути до пълна готовност.







Бахур



Историята на с. Жеравна






		

Други интересни места и рецепти

Ресен

Долагач Продукти: брашно, сирене, мая, яйца, сол, захар, вода   Начин на приготвяне: Брашното се пресява и се прави кладенче в него. Маята се разтваря …

Костур

Костурска пита Продукти: За плънката: спанак, извара, мазнина (олио, краве масло), чесън, сол, черен пипер; За тестото: брашно, мая, сол, захар, вода (по желание яйце)   Начин …

Трън

Покриварник (Коприварник) Продукти: за плънката: коприва, кисело мляко, сирене, яйца, брашно, олио за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая   Начин на приготвяне: Измитата коприва се нарязва …