Петрич

То́пена манжда

Ingredients: домати, чушки, патладжан, праз, морков, люта чушка, магданоз, чесън, сол, олио, черен пипер.

Начин на приготвяне: Накисваме патладжана във вода или на сухо натрит със сол. След това го изцеждаме и изстискваме за да излезе горчилката. Нарязваме зеленчуците на кубчета средна големина. Доматите се настъргват. Загряваме тиган с олио. Най-напред пържим чушките, след това добавяме морковите и праза. На края слагаме и патладжана. След като всички зеленчуци са се запържили добре добавяме и настърганите домати. Тогава слагаме и една люта чушка. Топената маднжа къкри на бавен огън докато водата от доматите изври и гозбата се сгъсти. В този момент добавяме и ситно нарязания чесън. Подправяме със сол и черен пипер на вкус и сме готови да поднесем ястието горещо. Непосредствено преди поднасяне се поръсва със ситно нарязаният магданоз. Поднася се с прясно изпечен хляб за топене.

Приготвила: Снежана Крънджилска, гр. Петрич

Other interesting places and recipes

Severna Dobrudzha

Majun Ingredients: 3–4 onions, 4–5 sweet red peppers, 2 hot red peppers, salt, water, sugar, vinegar Method: Bring the water to a boil with a little salt...

Staropatica

Gergyovden flat loaf Ingredients: white wheat flour, bread yeast, sunflower oil, salt, warm water Method: Sift the flour, add the yeast, salt and some...

Tran

Pokrivarnik (Koprivarnik) Ingredients: for the stuffing: nettles, yoghurt, white cheese, eggs, flour, sunflower oil for the dough: flour, salt, lukewarm water, yeast Method: Wash the nettles, chop finely...