Петрич

То́пена манжда

Ingredients: домати, чушки, патладжан, праз, морков, люта чушка, магданоз, чесън, сол, олио, черен пипер.

Начин на приготвяне: Накисваме патладжана във вода или на сухо натрит със сол. След това го изцеждаме и изстискваме за да излезе горчилката. Нарязваме зеленчуците на кубчета средна големина. Доматите се настъргват. Загряваме тиган с олио. Най-напред пържим чушките, след това добавяме морковите и праза. На края слагаме и патладжана. След като всички зеленчуци са се запържили добре добавяме и настърганите домати. Тогава слагаме и една люта чушка. Топената маднжа къкри на бавен огън докато водата от доматите изври и гозбата се сгъсти. В този момент добавяме и ситно нарязания чесън. Подправяме със сол и черен пипер на вкус и сме готови да поднесем ястието горещо. Непосредствено преди поднасяне се поръсва със ситно нарязаният магданоз. Поднася се с прясно изпечен хляб за топене.

Приготвила: Снежана Крънджилска, гр. Петрич

Other interesting places and recipes

Yakoruda

Gargaleta Ingredients: for the dough:white flour, semolina, butter, sunflower oil, milk, sugar, water for the syrup: water, sugar Method: Mix the white flour and the semolina...

Treklyano

Otset Ingredients: 1 cucumber, 4–5 dry peppers, leek (the white part), water, vinegar, 1 tsp. sugar, sunflower oil, salt Method: Slice finely the cucumber...

Breze

Chuchevo Ingredients: 500 g yoghurt, a red pepper, white cheese (or curds), sunflower oil, a hot pepper (or chili), salt Method: Finely cut the red pepper in the yoghurt and add to the mixture...