Бамена чорба Продукти: Лук, ориз, картофи, бамя от консерва с домати, червена чушка, морков, сол, олио. Начин на приготвяне: В гореща вода се сипва …
Маджун Продукти: 3–4 глави кромид лук, 4–5 сладки червени чушки, 2 люти червени чушки, сол, вода, захар, оцет Начин на приготвяне: Водата се слага …
Тутманик Продукти: бяло брашно, яйце, хладка вода, олио, краве масло, сирене, сол Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Солта се разтваря във водата, а …
Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, съобразена с най-новите съвременните информационни технологии, е първото фундаментално научно-приложно лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната народна култура. Идеята за този интердисциплинарен научен проект е продиктувана от нуждата комплексно да бъде събрана, изследвана и картографирана кулинарната лексика на цялата българска езикова територия (във и извън държавните граници на България).