Булгур с армùя (туршия) Продукти: 1 ч.ч. булгур, 1 глава кромид лук, зеленчуци от туршия (чушки, домати, моркови), свинска мас, 3 ч.ч. гореща вода, сол, …
Погача Продукти: пшенично брашно, мая, яйце, кисело мляко, сол, захар, олио или зехтин Начин на приготвяне: Пресява се брашното два пъти. Прибавя се сол, …
Ръсенца Продукти: пшенично брашно, вода сол, червен пипер, олио Начин на приготвяне: От пшеничното брашно и малко хладка вода се правят тестени трохи, които …
Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, съобразена с най-новите съвременните информационни технологии, е първото фундаментално научно-приложно лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната народна култура. Идеята за този интердисциплинарен научен проект е продиктувана от нуждата комплексно да бъде събрана, изследвана и картографирана кулинарната лексика на цялата българска езикова територия (във и извън държавните граници на България).