Крушен булгур Продукти: сушени круши (сушени сливи, сушени ябълки), булгур, захар Начин на приготвяне: Крушите се сваряват със захарта. Сварява се и булгурът. Прибавя …
Киселец у тигань Продукти: киселец, 4 яйца, 100 г сирене, 500 г кисело мляко, олио Начин на приготвяне: Киселецът се нарязва на дребно и …
Празнична питка със сусам Продукти: брашно, сода за хляб, мая, вода, сол, жълтък, сусам. Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Добавят се содата и …
Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, съобразена с най-новите съвременните информационни технологии, е първото фундаментално научно-приложно лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната народна култура. Идеята за този интердисциплинарен научен проект е продиктувана от нуждата комплексно да бъде събрана, изследвана и картографирана кулинарната лексика на цялата българска езикова територия (във и извън държавните граници на България).